Energiakonsultin...

Miten energiamuoto valitaan?

- ja mikä on tärkeää, kun katsotaan tulevaisuuteen? Mitä energiamarkkinoilla tapahtuu ja mitä tulisi ottaa huomioon, kun energiamuotoa valitaan? Mitä on tärkeää ottaa huomioon, jotta toiminta tulisi vähän ympäristöystävällisemmäksi jo nyt? Kysymyksiä on useita ja niihin tulisi suhtautua vakavasti.

Energiakonsultti Christer Bäcker konsulttiyhtiöstä Oriri Konsult antaa seitsemän hyvää neuvoa tulevaisuuden energiaratkaisujen valintaan.

Tutustu alla oleviin tietoihin nykyhetkestä ja mitä tulevaisuudesta ajatellaan.

1. Miltä energiamarkkinat näyttävät tällä hetkellä?

Markkinatilanne on todella mielenkiintoinen. Markkinoilla on valtava kiinnostus kestävyyteen ja uusiutuvuuteen. Hintatasoa painaa alas öljy ja maakaasu mutta sähkö näyttäisi ylläpitävän hintatasoa CO2. päästöoikeuksien kustannusten takia.

2. Mitä tulevaisuudessa tapahtuu?

Yhä voimakkaampi fokus kestävyyteen ja uusiutuvuuteen. Monet yritykset pyrkivät kantamaan isompaa vastuuta päästöistään, ei vain energiankäyttöön liittyen, vaan myös energian kuljettamiseen, työsuhdeautoiluun ym. Liittyen. Uskon, että yhä useampi päätyy kompensoimaan päästöjään odottaessaan kestävämpää energiankäyttöä.

3. Mitä pitäisi huomioida energiamuotoa valitessa?

  • Ympäristöystävällinen tuote/alhainen ympäristövaikutus
  • Tehokas polttoaine
  • Ympäristöaktiivinen toimittaja
  • Miten energian kuljettaminen vaikuttaa?
  • Hyvät ehdot niille, jotka työskentelevät energian tuotannossa

4. Mitä vaihtoehtoja löytyy tällä hetkellä pyrittäessä kohti vihreämpää ja kestävämpää tulevaisuutta?

Näen kasvua ”vihreiden” polttoaineiden käytössä, kuten biokaasu, bionestekaasu, tuulisähkö ym. On tärkeää, että yritykset panostavat vihreisiin energiamuotoihin pohjoismaissa, sillä niistä ei ole täällä puutetta. Siirtyminen vihreisiin polttoaineisiin on hyvä päätös tulevaisuutta ajatellen. Esimerkiksi bionestekaasulla voi pienentää päästöjä 95% perinteiseen nestekaasuun verrattuna. Verrattuna öljyyn ero on vieläkin isompi. 

5. Miten voi jo nyt investoida vihreämpään tulevaisuuteen?

Jo tänä päivänä voi itse päättää miten suuri osa energiankäytöstä on vihreää. Arvioin vihreän valinnan kustannusta verrattain pieneksi, koska energiakustannukset ovat yleensä aika pieni osa valmiin tuotteen kustannuksista.

6. Miten asennoidutaan asteittain vihreämmälle tulevaisuudelle?

Ensinnäkin pitää asettaa selkeät ja oleelliset tavoitteet. Näiden kustannuksia pitää analysoida ja ehkä jättää pois tavanomainen ”payback”- ajattelu ym. ja uskaltaa ottaa investoinnit ja kustannukset strategisina investointeina tulevaisuuteen.

Brändin arvoa ja kilpailukykyä uhkaa heikkeneminen, jos tässä vaiheessa ei seuraa aikaa. Tänä päivänä ei arvioida tuotteiden ja palveluiden hintaa ainoastaan ostotilanteissa.

7. Poliittinen agenda?

Toivoisin pidemmän tähtäimen energiapolitiikkaa.

Toivoisin, että veroja koskevat poliittiset päätökset suosisivat uusiutuvia ja kestäviä energiamuotoja. Polttoöljyn korvaaminen huomattavasti paremmalla polttoaineella pitäisi näkyä verotuksessa ja kokonaan uusiutuvien polttoaineiden tulisi olla verottomia pitkälle tulevaisuuteen.

Poliitikkojen johdonmukaisuuden puute jarruttaa investointeja parannuksiin, jotka voisivat vaikuttaa ympäristöön jo tänään (esim. bionestekaasu).

TILAA ILMAINEN ENERGIALASKELMA

Haluatko tietää tarkemmin, miten yrityksesi voi säästää vaihtamalla öljyn nestekaasuun? Anna Kosan Gasin tarkastaa nykyiset kattila-asennuksenne. Teemme teille ympäristöä ja rahaa säästävän ehdotuksen.

Sales and Technical Manager

Dan Olin

Puh. +358 400 520 764
dan.olin@kosangas.fi

 

Key Account Manager

Lasse Kaitasalo

Puh. +358 50 410 1832
lasse.kaitasalo@kosangas.fi