Asiakascase

TAFFELIN PERUNALASTUT TEHDÄÄN NESTEKAASULLA

Orklan sipsitehdas vaihtoi polttoöljyn edullisempaan polttoaineeseen, nestekaasuun. Investointi maksoi itsensä takaisin alle vuodessa.

Ahvenanmaalla toimiva Orkla Confectionery and Snacks on Suomen suurin ja vanhin sipsitehdas. Maarianhaminan lähellä sijaitseva tehdas käyttää yli 28 miljoonaa kiloa perunaa vuodessa. Ensin perunat viipaloidaan erittäin ohuiksi siivuiksi ja paistetaan. Sen jälkeen jäähdytetyt sipsit maustetaan ja pussitetaan myyntiä varten.

Paistoaltaiden ja tehdastilojen lämmittämiseen tarvittava höyrykattila kävi öljyllä, kunnes Kosan Gas ehdotti vaihtamista nestekaasuun.

‒ Tutkailimme lukuja ja totesimme, että polttoöljylle on olemassa ympäristöystävällisempi ja edullisempi vaihtoehto, sanoo tehtaanjohtaja Christer Söderström.

Päätös siirtyä nestekaasuun kannatti. Orkla on säästänyt lämmitys- ja käyttökustannuksissa huomattavasti.

‒ Laskimme, että investointi ja uudet hankinnat maksaisivat itsensä takaisin vuodessa. Se tapahtui kuitenkin vielä nopeammin.

Kun Orkla vuonna 2012 päätti vaihtaa nestekaasuun, tehtaan polttoöljyn energiankulutus oli 25 000 megawattituntia vuodessa. Tätä nykyä energiaa kuluu selvästi vähemmän, vain 22 000 megawattituntia.

Käytössä on 4,3 megawatin nestekaasupoltin, jonka kapasiteetista tuotantolinja lohkaisee noin 3 megawattia.

Nestekaasu säästää euroja ja ympäristöä
Kustannustehokas ja ympäristöystävällinen nestekaasu on varteenotettava vaihtoehto raskaalle polttoöljylle, jonka käyttö päättyy Suomessa vuonna 2018.

Vaihtamalla polttoöljystä kaasuun yritykset pienentävät energiakustannuksiaan usein noin 10−15 prosenttia riippuen energiankulutuksesta, laitteistosta sekä kaasun ja polttoöljyn hinnoista. Suurimman taloudellisen hyödyn saavuttavat yritykset, joiden polttoöljyn kulutus on lähtötilanteessa yli 50 000 litraa vuodessa.

Nestekaasu on myös ympäristöystävällinen polttoaine. Kun polttoöljy vaihdetaan nestekaasuun, yrityksen hiilidioksidipäästöt pienenevät 15–20 prosenttia. Samalla vähenee myös muiden ilmakehään vapautuvien haitallisten hiukkasten määrä.

Nestekaasusäiliö osittain maan alla
Ennen polttoaineen vaihtamista Orklan täytyi uudistaa laitteitaan ja infrastruktuuriaan.

Nestekaasusäiliö on osittain kaivettu 60 senttimetriä paksun maakerroksen alle. Säiliöön mahtuu 91 kuutiota eli 40 tonnia nestekaasua. Tehtaan taakse rakennettiin uusi tie, jota pitkin tehtaalle toimitetaan nestekaasua pari kertaa viikossa.

Nestekaasusäiliöstä nestekaasu johdetaan höyrystimeen, jossa se muutetaan nesteestä kaasumaiseksi. Laitteisto mahtuu yhteen Kosan Gasin toimittamaan konttiin.

Höyrystetty nestekaasu siirtyy polttimeen, jossa se sytytetään ja sen sisältämä energia hyödynnetään.

‒ Tuotannossa nestekaasu ei ole aiheuttanut minkäänlaisia häiriöitä. Emme myöskään ole havainneet nestekaasun käytössä mitään vaaratilanteita, Christer Söderström kertoo.

Faktoja

  • Suomen suurin ja vanhin perunalastutehdas
  • Tunnetaan paitsi Taffel-snackseista myös Panda-makeisista, Oolannin-pakasteista ja Kantolan-kekseistä
  • Liikevaihto yli 100 miljoonaa euroa

Tilaa ilmainen energialaskelma

Haluatko tietää tarkemmin, miten yrityksesi voi säästää vaihtamalla öljyn nestekaasuun? Anna Kosan Gasin tarkastaa nykyiset kattila-asennuksenne. Teemme teille ympäristöä ja rahaa säästävän ehdotuksen.

Sales and Technical Manager

Dan Olin

Puh. +358 400 520 764
dan.olin@kosangas.fi

 

Key Account Manager

Lasse Kaitasalo

Puh. +358 50 410 1832
lasse.kaitasalo@kosangas.fi