Vaihda ja säästä

MITEN SUURI SÄÄSTÖ SAADAAN
VAIHDETTAESSA NESTEKAASUUN?

Useita tekijöitä on otettava huomioon, kun yritys suunnittelee siirtymistä öljystä nestekaasuun. Siksi on aina tarpeen teettää juuri omaa tilannettanne koskeva arviointi, jolloin saatte tietää, miten paljon yrityksenne voi säästää nestekaasuun siirtymällä ja mitä investointeja se edellyttää.

Kerromme tässä muutamista seikoista, jotka tulee huomioida polttoaineen vaihtamisen yhteydessä. Lisäksi annamme konkreettisia esimerkkejä investoinneista ja mahdollisista säästöistä. Teidän yrityksenne tilanne saattaa poiketa esitetyistä kuvauksista. Laskelmaesimerkit ovat suuntaa antavia eivätkä välttämättä sisällä kaikkia huomioitavia asioita. 

 • Nykyinen kulutus
  Kun arvioimme säästöpotentiaalianne, tarkastelemme ensimmäisenä nykyistä polttoaineenkulutustanne ja polttoaineen hintoja. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että asiakkaamme ovat säästäneet 0,10–0,20 € käytettyä polttoainekiloa kohden.

 • Nykyiset laitteet
  Taloudelliset ja ympäristösäästöt riippuvat myös nykyisistä laitteistanne. Niiden iällä ja hyötysuhteella on merkitystä laskelmissa. Lisäksi säästöihin vaikuttavia seikkoja ovat seuraavat: käytetäänkö laitteita prosessissa kuten elintarvikejalostuksessa, automaalien kovettamisessa, rakennusten lämmityksessä vai jossain muualla? Mahdollisuuksia on useita.

 • Fyysiset olosuhteet
  Muita merkittäviä seikkoja nestekaasuun siirtymisessä ovat laitoksen maantieteellinen sijainti ja laitteistojen sijainti tontilla ja rakennuksissa. 

 • Räätälöidyt sopimukset
  Kaasusopimus Kosan Gasin kanssa arvioidaan asiakaskohtaisesti mm. kulutuksen ja laitteistokokoonpanon perusteella. Räätälöimme kaasusopimuksen yksilöllisesti asiakkaan kanssa tapauskohtaisesti.

Esimerkki 1

ELINTARVIKETEOLLISUU

Lähtökohta
Tuotantolaitoksen prosessiuunit käyttivät kevyttä polttoöljyä noin 350 - 400.000 litraa vuodessa.

Ratkaisu
Laitoksen öljypolttimet korvattiin uusilla yhdistelmäpolttimilla, jotka voivat käyttää joko kevyttä polttoöljyä, tai nestekaasua. Käytännössä laitos on käyttänyt vain nestekaasua.

Investointi
Kokonaisinvestointi oli noin 80:000 euroa, alv 0%.

Säästöt
Nestekaasua on kulunut viimeisten kahden vuoden aikana keskimäärin 295.000 kiloa vuodessa. Laitoksen hiilidioksidipäästöt vähenivät noin 20%. Pienhiukkaspäästöt loppuivat käytännössä kokonaan.

Takaisinmaksuaika
Investoinnin takaisinmaksuaika oli kuusi kuukautta.

Esimerkki 2

kasvihuone

Lähtökohta
Kasvihuoneen lämmityskattilat käyttävät 300 - 330.000 litraa vuodessa.

Ratkaisu
Laitoksen öljypolttimet korvattiin uusilla nestekaasupolttimilla.

Investointi
Kokonaisinvestointi oli noin 70:000 euroa, alv 0%.

Säästöt
Nestekaasua on kulunut viime vuonna aikana 250.000 kiloa. Laitoksen hiilidioksidipäästöt vähenivät noin 20%.

Palamisen yhteydessä syntynyt hiilidioksidi pystyttiin hyödyntämään kasvihuoneessa.

Takaisinmaksuaika
Investoinnin takaisinmaksuaika oli alle vuoden.

Esimerkki 3

MAALAAMOT

Lähtötilanne
Uuden perusteilla olevan maalaamon arvioitu vuosikulutus oli 250.000 kWh.

Ratkaisu
Maalauskaappi tilattiin nestekaasupolttimella ja liitettiin nestekaasulaitteistoon. Nestekaasun palamisprosessissa ei synny nokea, joten laitteiston huoltotarve pienenee.

Investointi
Koska poltininvestointia ei tarvittu, olivat kokonaiskustannukset nestekaasujärjestelmälle 10.000 €.

Säästö
Verrattuna maalauskaapin käyttöön sähköllä tai öljyllä, on säästö noin 10%.

Takaisinmaksuaika
Takaisinmaksuaika projektille oli noin 2 vuotta.

Ota meihin yhteyttä

Haluatko tietää tarkemmin, miten yrityksesi voi säästää vaihtamalla öljyn nestekaasuun? Anna Kosan Gasin tarkastaa nykyiset kattila-asennuksenne. Teemme teille ympäristöä ja rahaa säästävän ehdotuksen.

Sales and Technical Manager

Dan Olin

Puh. +358 400 520 764
dan.olin@kosangas.fi

 

Key Account Manager

Lasse Kaitasalo

Puh. +358 50 410 1832
lasse.kaitasalo@kosangas.fi

 

 

 

Case study

ENERGIAMUODON VAIHTO TUOTTI HUHTAHYVÄT OY:LLE PUHDASTA SÄÄSTÖÄ

Huhtahyvät Oy on Kankaanpäässä toimiva perheyritys. Vuonna 1988 perustettu Huhtahyvät valmistaa kokolihaleikkeleitä, kestomakkaratuotteita, lihahyytelöitä ja salaatteja. Kooltaan Huhtahyvät on reilusti keskisuuri. Liikevaihto on noin 22 miljoonaa euroa vuodessa.
 
Huhtahyvät Oy:n toimitusjohtaja Jukka Vilska ja tehdaspäällikkö Merja Ahonen kehuvat perheyrityksen ketterää päätöksentekoprosessia.

- Valmistamme 50 henkilön porukalla noin viisi miljoonaa tuotekiloa vuodessa. Varsinkin esikunta on pidetty minimissä. Palaverit ovat epämuodollisia, ja päätökset tehdään heti tarvittaessa.